The Cappa

биография
Франсоа Чаплин

Франсоа Чаплин получава обучението си от френско-българския пианист Венцислав Янков в CNSM в Париж, както и в класа по акомпанимент и камерна музика с Жаклин Робин, и получава първите си награди за пиано (1-ва посочена с поздравления) и камерна музика.

Той печели наградите „Моцарт“ и „Робърт Касадесус“ на Международния конкурс в Кливланд през 1989 г. Тези отличия бележат началото на една активна и блестяща международна кариера. Канен е като солист в цял свят (Токио, Берлин, Москва, Санкт Петербург, Рига, Париж, Алмати, Мексико…) и от много оркестри, като Националния оркестър на Лил, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург , Японския филхармоничен оркестър, Парижкия оркестър, Националния оркестър на Лотарингия и др. Той редовно участва в много престижни фестивали като La Roque-d’Anthéron, Международния фестивал на Сервантино в Мексико, Международния фестивал в Йокохама в Япония, La Folle Journée de Nantes, Международния фестивал Nohant-Chopin, Mozart in Sau и др.

Франсоа Чаплин гостува и в Уигмор Хол в Лондон, Théâtre des Champs-Élysées в Париж, Санкт Петербургската филхармония, Художествената галерия във Вашингтон (САЩ), Coliseo Theatre и CCK в Буенос Айрес и др.

Неговата огромна дискография, аплодирана от пресата (ffff Télérama, Diapason d’Or, Gramophone BBC и др.), включва по-специално записи на пълните произведения на Дебюси, 2 концерта на Моцарт, Impromptus на Шуберт, последната klavierstücke от Брамс, 21 Ноктюрни, 4-те балади от Шопен и тази година пълните 19 валса от Шопен на лейбъла Aparté, дискът, който получи високите награди.