The Cappa

биография
Клер Дезер

Свикнала с престижни фестивали във Франция (фестивал Roque-d’Anthéron, piano aux Jacobins, фестивал за пиано в Лил, фестивал на Radio France в Монпелие и др.), Клер Дезер присъства и на международни сцени (Wigmore hall в Лондон, Kennedy Center в New Йорк, Япония, Бразилия, Германия и др.) и свири като солист с престижни симфонични формации като оркестрите на Париж, Philharmonique de Radio-France, Страсбург, Тулуза, Прага, Квебек, Япония… Тя свири под диригентството на М. Яновски, Й. Белохлавек, Л. Фостър…

Постъпвайки в Националната висша музикална консерватория в Париж на 14-годишна възраст, Клер Дезер получава първа награда единодушно от журито в класа по пиано на V. Yankoff, както и първа награда за камерна музика в класа на J. Hubeau. След това е приета в курс за напреднали по тези две дисциплини (класа по камерна музика на Р. Пиду). Забелязана от пианиста и педагога Е. Малинин, той я кани да продължи обучението си в консерваторията „Чайковски“ в Москва.

Клер Дезер е изключителен камерен музикант. Нейни любими партньори са Емануел Стросър, Ан Гастинел, Гари Хофман, Филип Графин, Режи Паские, квартетът Sine Nomine, квинтетът Moraguès…

Нейната богата дискография включва, наред с други неща, CD с новелети на Шуман (увенчан с „10” от репертоара), диск с концерти от Скрябин и Дворжак с Филхармоничния оркестър на Страсбург, която спечели Victoire de la Music през 1997 г. и няколко записа, направени с Еманюел Щросър, Ан Гастинел, Гари Хофман… Три други диска, посветени на Шуман, също са издадени от Mirare. Последният бе отличен с ffff от Télérama, както и с Choc от списание Classica.

Клер Дезер е професор по пиано и камерна музика в Националната висша консерватория за музика в Париж и получава наградата за интерпретация за 2020 г. от на Академията за изящни изкуства.